Post info


Comments 0


Author: f_24434

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamu'alaikum wbt..

Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yg aku idam-idamkan?

Quran menjawab : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan bole jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." Surah AL-Baqarah, ayat 216

Kita bertanya : Kanapa ujian seberat ini?

Quran menjawab : "ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dgn kesanggupannya" Surah AL-Baqarah, ayat 286.

Kita bertanya : Kenapa aku rasa frust?

Quran menjawab : "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." Surah Ali Imran, ayat 139.

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab : " Dan mintalah pertolongan kpd ALLAH dgn jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yg khusyuk" Surah AL-Baqarah, ayat 45.

Kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?

Quran menjawab : " Cukuplah ALLAH bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal & dialah yg mmpunyai Arasy yg besar " surah At-Taubat , ayat 129

Kita bertanya : Apa yg aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab : " Sesungguhnya ALLAH telah membeli drpd orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dgn memberikan syurga untuk mereka." Surah At Taubat, Ayat 111.

Kita berkata : Aku tak tahan!

Quran menjawab : "...dan janganlah kamu berputus asa drpd rahmat ALLAH. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat ALLAH melainkan kaum yg kafir " Surah Yusuf, ayat 12.

Kita bertanya : Sampai bila aku akan merana begini?

Quran menjawab : " Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." Surah Al-Insyirah, ayat 5-6.

Firman Allah, "Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut(kepada musuh) dan (dengan merasa) kelaparan dan (dengan berlakunya ) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa sesuatu kesusahan, mereja berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk hidayah-Nya.(Al-Baqarah:155-157)

"Sesiapa yang apabila diuji,dia sabar,apabila diberi lalu bersyukur,dianiaya(kepada dirinya) lalu beristighfar( bertaubat),mereka adalah orang-orang yang memperoleh keamanan dan petunjuk(Riwayat Baihaqi)

0 comments:


Followers