Post info


Comments 2


Author: f_24434

Ustaz ariffin yang ditemu ramah wartawan metro akhirnya masuk juga dalam surat khabar Harian Metro.. ^_^

Berkat mengajar agama

KELANA JAYA: Rutin hariannya banyak ditumpukan kepada keluarga dan mengajar agama dan dia turut bernasib baik kerana kasih sayang anak murid menyebabkannya berpeluang menunaikan haji buat kali kedua pada tahun ini.

Ariffin Ngah Nasution, 68, berkata dia mula berjinak-jinak mengajar agama sejak masih berkhidmat sebagai tentera dan peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang Usuluddin menjadikannya lebih bersemangat untuk berkongsi ilmu dengan rakan sekerja.

“Saya bersara daripada tentera pada 1984 dan sejak itu saya aktif mengadakan kelas agama di beberapa tempat antaranya Selangor dan Perak,” katanya.

Menurutnya, rezeki menyebelahi dia dan isteri, Rokiah Sudin, 64, kerana turut dibiayai untuk menunaikan haji buat kali pertama pada 1992.

“Kami menunaikan haji mengikut agensi swasta dan pada ketika itu kosnya hanya RM15,000 setiap jemaah. Namun, mungkin ini yang dikatakan rezeki seorang guru apabila anak murid sudi membiayai kami,” katanya.

Menurut Ariffin, rezeki sekali lagi memihak kepadanya kerana turut terpilih sekali lagi pada tahun ini yang turut dibiayai anak muridnya.

“Pada kali ini saya pergi seorang diri namun berasa terharu kerana anak didik masih sudi membiayai pemergian saya pada kali ini,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Saturday/Setempat/20091114114147/Article/index_html

2 comments:


  1. glamer2..\(^_^)/...

    pic cik fatin bile la plak kan..he3

  1. hehe..
    pic ana x leh..
    nnti terlebih glemer dari ustaz..
    :P

Followers